Jadłospis

    Jadłospis 😊

 

 (20.05.2024 r. – 29.05.2024 r.)

 

 

 

Śniadanie I: 8:00                                           

 

Śniadanie II: 10:00

 

Obiad I danie: 11:00

 

Obiad II danie: 13:00

 

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

 

 

 

 

Poniedziałek 20.05.2024 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

 mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- tuńczyk w oleju

 tuńczyk (ryba), olej        sojowy

- ogórek świeży

- szczypiorek                

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Jabłko

Rosół warzywny z ryżem i makaronem

 ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotlet jajeczny

- jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna

 sól, pieprz.

- purée ziemniaczane

Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka

- kapusta pekińska

- marchewka

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier      

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek 21.05.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

 mąka  pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych                

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 Banan

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe                   ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

- polędwica wieprzowa, marchewka ,pietruszka,

 koper,  śmietanka 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych),  tymianek, oregano, kminek  liść laurowy, ziele angielskie,  sól, pieprz,

- Kasza jęczmienna

- Buraczki na ciepło

- burak czerwony 

 - masło (śmietanka pasteryzowana) 

- sok z cytryny

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

 wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

 

Środa 22.05.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki

- pieczywo mieszane   mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana) 

- szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól.                       

-  pomidor

- szczypiorek            

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Winogron

Jabłko

Żurek z jajkiem i kiełbasą

- zakwas, marchew, pietruszka, czosnek, koper, mąka pszenna ,sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie. - jogurt naturalny (mleko,  żywe kultury bakterii).

- jajko

- kiełbasa wiejska drobiowo  wieprzowa

 (100 g wyrobu gotowego wyprodukowano z 65 g mięsa drobiowego i 53 g mięsa wieprzowego, sól, czosnek, pieprz biały.

Pieczywo razowe

Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.

 

Makaron ze szpinakiem i serem białym

- makaron (mąka makaronowa   pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

 

 

 

Czwartek 23.05.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku  (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka           

- ogórek świeży

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Jogurt naturalny z owocami Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy

 

 

Zupa jarzynowa

- kalafior, groszek zielony,  marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana).

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe                   ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 Risotto z indykiem

filet z indyka ,marchewka, pietruszka, cebula, śmietana     18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy rafinowany ,papryka czerwona sól, pieprz czarny, natka pietruszki.

- Ryż

Surówka z selera naciowego, marchewki i jabłka                     - seler naciowy ,marchewka ,jabłko, cytryna, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

 wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier          

 

 

Piątek 24.05.2024 r.

 

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane   mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

- pomidor

- jajko                               

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Krem z soczewicy

- soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie  sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

 

 

 

Filet łososia w panierce

filety z łososia , bułka tarta (mąka pszenna ,jajka,  olej rzepakowy, sól, papryka czerwona mielona. Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, selera, gorczycy.

- Ziemniaki

Surówka  z kapusty kiszonej marchewki i jabłka

-marchewka 

- jabłko

- kapusta kiszona

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

 

 

 

        

Poniedziałek 27.05.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

 mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

 - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)       - ogórek kiszony

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Jabłko

 

 

 

 

Zupa z zielonych warzyw

- brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól,  pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe                   ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

Naleśniki  z musem jabłkowym i serkiem waniliowym     

- mąka pszenna, mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka,, woda, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny, cukier, jabłka,  jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier              

 

 

 

 

Wtorek 28.05.2024  r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze.

-masło (śmietanka pasteryzowana)                                  

- rzodkiewka

- pomidor

- ogórek świeży

 - herbata z cytryną  (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Zupa kalafiorowa

-kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe                   ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

Kotleciki mielone z kurczaka

- filet z kurczaka , mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz,                      

-  Ziemniaki

Surówka

 z marchewki i jabłka

- marchew

- jabłko

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier                             

 

 

 

 

Środa 29.05.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku  (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

 mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

 - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

-szynka bracka, szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw                         

- ogórek świeży

- jajko

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Gruszka

Zupa pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce(pomidory całe, sok

 pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny  żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

-  Makaron (mąka makaronowa pszenna)

 

 

 

 

Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną

(kasza jaglana, mleko 3,2 %,   

- śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

 

              Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

 

  Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.

 

  Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,

 

 Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O nas

Miejskie Przedszkole Nr 11
ul. Kraszewskiego 1
37-500 Jarosław
dyrektor@mp11.jaroslaw.pl
sekretariat@mp11.jaroslaw.pl

 

Nowości

25 kwiecień 2024
19 kwiecień 2024
28 marzec 2024