Jadłospis 😊
(20.05.2024 r. – 29.05.2024 r.)
Śniadanie I: 8:00
Śniadanie II: 10:00
Obiad I danie: 11:00
Obiad II danie: 13:00
Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.
Poniedziałek 20.05.2024 R. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) Pasta z tuńczyka - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - tuńczyk w oleju tuńczyk (ryba), olej sojowy - ogórek świeży - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko |
Rosół warzywny z ryżem i makaronem ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.
|
Kotlet jajeczny - jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna sól, pieprz. - purée ziemniaczane Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka - kapusta pekińska - marchewka - jabłko - oliwa z oliwek - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 21.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych - papryka czerwona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupa ogórkowa - ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie - jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Bitki wieprzowe w sosie ziołowym - polędwica wieprzowa, marchewka ,pietruszka, koper, śmietanka 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), tymianek, oregano, kminek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, - Kasza jęczmienna - Buraczki na ciepło - burak czerwony - masło (śmietanka pasteryzowana) - sok z cytryny - sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Środa 22.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier. Kanapki - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - szynka laurowa szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól. - pomidor - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Winogron Jabłko |
Żurek z jajkiem i kiełbasą - zakwas, marchew, pietruszka, czosnek, koper, mąka pszenna ,sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie. - jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii). - jajko - kiełbasa wiejska drobiowo wieprzowa (100 g wyrobu gotowego wyprodukowano z 65 g mięsa drobiowego i 53 g mięsa wieprzowego, sól, czosnek, pieprz biały. Pieczywo razowe – Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.
|
Makaron ze szpinakiem i serem białym - makaron (mąka makaronowa pszenna) - twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, jabłko, agrest, cukier.
|
|
Czwartek 23.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - ogórek świeży - sałata zielona - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jogurt naturalny z owocami Biszkopcik mąka pszenna ,jaja, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy
|
Zupa jarzynowa - kalafior, groszek zielony, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana). - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Risotto z indykiem filet z indyka ,marchewka, pietruszka, cebula, śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), olej rzepakowy rafinowany ,papryka czerwona sól, pieprz czarny, natka pietruszki. - Ryż Surówka z selera naciowego, marchewki i jabłka - seler naciowy ,marchewka ,jabłko, cytryna, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Kompot mieszanka owoców wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Piątek 24.05.2024 r. |
||||
|
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Posiłek |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko, kultury bakterii) - pomidor - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Krem z soczewicy - soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Grzanki Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.
|
Filet łososia w panierce filety z łososia , bułka tarta (mąka pszenna ,jajka, olej rzepakowy, sól, papryka czerwona mielona. Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, selera, gorczycy. - Ziemniaki Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka -marchewka - jabłko - kapusta kiszona - oliwa z oliwek - sól, pieprz.
|
Poniedziałek 27.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kakao naturalne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier. Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana) - twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - ogórek kiszony - szczypiorek Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Jabłko
|
Zupa z zielonych warzyw - brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz - jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana) Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Naleśniki z musem jabłkowym i serkiem waniliowym - mąka pszenna, mleko 3,2%, twaróg odtłuszczony, śmietanka,, woda, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny, cukier, jabłka, jajka ,olej rzepakowy rafinowany, proszek do pieczenia Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
|
Wtorek 28.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze. -masło (śmietanka pasteryzowana) - rzodkiewka - pomidor - ogórek świeży - herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Banan |
Zupa kalafiorowa -kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz - jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana). Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze
|
Kotleciki mielone z kurczaka - filet z kurczaka , mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz, - Ziemniaki Surówka z marchewki i jabłka - marchew - jabłko - oliwa z oliwek Kompot mieszanka owoców wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier
|
|
Środa 29.05.2024 r. |
||||
Posiłek |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad I danie |
Obiad II danie |
Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%). Kanapki: - pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten) -szynka bracka, szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw - ogórek świeży - jajko - szczypiorek. Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).
|
Gruszka |
Zupa pomidorowa z makaronem - marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz - pomidory w puszce(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy) - jogurt naturalny żywe kultury bakterii) - masło (śmietanka pasteryzowana), - Makaron (mąka makaronowa pszenna)
|
Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną (kasza jaglana, mleko 3,2 %, - śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko. Kompot mieszanka owoców wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier
|
Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;
Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;
Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.
Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,
Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.