Jadłospis

                                   Jadłospis 😊

(25.03.2024 r. – 05.04.2024 r.)

 

Śniadanie I: 8:30

Śniadanie II: 10:00

Obiad I danie: 11:00

Obiad II danie: 14:00

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone.

 

 

Poniedziałek 25.03.2024 R.

 Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie 

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna 750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych)

- tuńczyk w oleju

tuńczyk (ryba), olej sojowy

- ogórek kiszony

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Rosół warzywny z ryżem i makaronem

ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól pieprz ,ryż, makaron mąka makaronowa pszenna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasza jaglana na mleku z musem jabłkowym i bitą śmietaną

(kasza jaglana, mleko 3,2 %,

- śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana) ,cukier, jabłko.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wtorek 26.03.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2 %, cukier.

 

Śniadanie Wielkanocne

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych

- szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól.

- jajko

- pomidor

- sałata zielona

- ogórek świeży

- rzodkiewka

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Jabłko

Żurek z jajkiem i kiełbasą

- zakwas, marchew, pietruszka, czosnek, koper, mąka pszenna ,sól, pieprz , liść laurowy, ziele angielskie. - jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii).

- jajko

- kiełbasa wiejska drobiowo wieprzowa

(100 g wyrobu gotowego wyprodukowano z 65 g mięsa drobiowego i 53 g mięsa wieprzowego, sól, czosnek, pieprz biały.

Pieczywo razowe

Woda ,mąka pszenna 650 ,mąka pszenna z pełnego przemiału 1850,maka żytnia 720, świeże drożdże, sól.

 

Makaron ze szpinakiem i serem białym

- makaron (mąka makaronowa pszenna)

- twaróg (mleko, kultury bakterii), szpinak, czosnek, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia,

jabłko, agrest, cukier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Środa 27.03.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku (kasza kukurydziana z kukurydzy), mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól, żywe kultury bakterii mlekowych

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

 

 

 

Gruszka

Zupa ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

- polędwica wieprzowa, marchewka ,pietruszka,

koper, śmietanka 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych), tymianek, oregano, kminek liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,

- Kasza jęczmienna

- Buraczki na ciepło

- burak czerwony

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- sok z cytryny

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

Czwartek 28.03.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku (płatki owsiane z ziarna owsa, mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka

- ogórek świeży

- sałata zielona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Jabłko

 

Zupa jarzynowa

- kalafior, groszek zielony, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz, masło (śmietanka pasteryzowana).

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

Kotleciki mielone z kurczaka

- filet z kurczaka, mąka pszenna , jajka ,bułka tarta pszenna , olej rzepakowy rafinowany ,sól , pieprz,

- Ziemniaki

Surówka

z marchewki i jabłka

- marchew

- jabłko

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, agrest, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier

Piątek 29.03.2024 r.

 

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy, mleko 3,2 %, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól, drożdże

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

- pomidor

- jajko

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Banan

Krem z soczewicy

- soczewica zielona, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, kminek, liść laurowy, ziele anielskie sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

 

 

 

Filet z miruny duszony na parze

- filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana )

sól, pieprz, oliwa z oliwek

- Ziemniaki

Surówka z kapusty kiszonej marchewki i jabłka

-marchewka

- jabłko

- kapusta kiszona

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

 

 

 

 

Wtorek 02.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne

kakao o obniżonej zawartości tłuszczu , mleko 3,2%, cukier.

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych) - ogórek kiszony

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

 

 

 

Jabłko

 

 

 

 

Zupa z zielonych warzyw

- brokuł, szpinak, marchew, pietruszka, por, ziemniaki natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

Kotlet jajeczny

- jajka, olej rzepakowy rafinowany ,cebula, bułka pszenna , mąka pszenna

sól, pieprz.

- purée ziemniaczane

Surówka kapusty pekińskiej , marchewki i jabłka

- kapusta pekińska

- marchewka

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

Środa 03.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, jęczmień, żyto, cykoria, prażony burak cukrowy mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze.

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- rzodkiewka

- pomidor

- ogórek świeży

- herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Zupa kalafiorowa

-kalafior ,marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

 

 

 

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowym z koperkiem

- filet z indyka , marchewka, pietruszka, cebula, koperek ,

śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych),

mąka pszenna ,jajka , bułka pszenna ,sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- kasza gryczana

Surówka z selera naciowego, marchewki i jabłka - seler naciowy ,marchewka ,jabłko, cytryna, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

 

Czwartek 04.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe z ryżu, mleko 3,2%).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

-szynka bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw

- ogórek świeży

- jajko

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Gruszka

Krem z zielonego groszku z grzankami

- groszek zielony, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki , sól ,pieprz

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii).

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

 

 

 

 

 

Kopytka z twarogiem

- ziemniaki, twaróg (mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), mąka pszenna , masło (śmietanka pasteryzowana), jajko sól, pieprz

-Surówka

z marchewki i pomarańczy

- marchew

- pomarańcza

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 

 

 

Piątek 05.04.2024 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy , mleko 3,2%, )

- malina

Kanapki:

- chałka drożdżowa

mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce leśne, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulatory kwasowości kwas cytrynowy

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Jabłko

 

Zupa pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna , natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce(pomidory całe, sok

pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

- Makaron (mąka makaronowa pszenna)

 

 

Filet z miruny duszony na parze

- filet z miruny ,ryba , por, marchewka, pietruszka, cytryna, koper, masło (śmietanka pasteryzowana )

sól, pieprz, oliwa z oliwek

- ziemniaki

Pieczone warzywa

- marchewka

- brokuł

- cukinia

- sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, jabłko, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier

 

 

 

 

 

 

 

 

Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej.

Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję ,

Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań.

O nas

Miejskie Przedszkole Nr 11
ul. Kraszewskiego 1
37-500 Jarosław
dyrektor@mp11.jaroslaw.pl
sekretariat@mp11.jaroslaw.pl

 

Nowości

19 kwiecień 2024
28 marzec 2024