Jadłospis

 Jadłospis 😊

(05.09.2022 r. –16.09.2022r.) 

Alergeny znajdujące się w produktach zostały podkreślone

Poniedziałek 05.09.2022 R.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na mleku (kawa zbożowa, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

-  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.Sól, drożdże, woda

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych

- papryka czerwona

- rukola

- Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

 

Banan

Zupka pomidorowa z makaronem

- marchew, pietruszka, seler, por, mąka pszenna natka pietruszki, sól, pieprz

- pomidory w puszce

(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy)

- jogurt naturalny  żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana),

- Makaron (mąka makaronowa pszenna).

 

Naleśniki z twarożkiem z musem jabłkowym

-twaróg (mleko, kultury bakterii)                      

- mąka pszenna,mleko 3,2%cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy rafinowany.

Mus jabłkowy

jabłka

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

Wtorek 06.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza kukurydziana na mleku  (kasza kukurydziana, mleko 3,2%,).

Kanapki:

Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa

-masło (śmietanka pasteryzowana)-pomidor

- rzodkiewka

- sałata masłowa

- szczypiorek.

Herbata owocowa (herbata owoce leśne, cukier)

Jabłko

 

Zupka z zielonych warzyw

-brokuł , fasola szparagowamarchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe ,mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,sól,drożdze

 

 

 

 

Klopsiki z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym

- filet z indyka , marchewka, pietruszka,cebula, koperek ,

 śmietana 18 % (śmietanka, żywe kultury bakterii mlekowych),

 mąka pszenna ,jajka ,bułka pszenna,sól , pieprz,  liść laurowy, ziele angielskie

-kasza gryczana

Surówka

ogórka kiszonego i jabłka

-ogórek kiszony

- jabłko

- oliwa z oliwek

- sól

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukierr

Środa 07.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane-

-  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze,woda

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-Kiełbasa krakowska

mięso wieprzowe, grubo rozdrobnione, pieprz czarny mielony ,czosnek, kminek

- ogórek świeży

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Nektarynka

Zupka krupnik

- ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, ziemniak, por, kasza jęczmienna, natka pietruszki

 liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz.

Pieczywo razowe

mąka żytnia 2000,maka żytnia 720.mąka pszenna750,

sól, woda, drożdże.

 

 

Pierogi  z ziemniaki i twarogiem

- twaróg (mleko, kultury bakterii)

 mąka pszenna , ziemniaki ,cebula , masło (śmietanka pasteryzowana), mąka pszenna , sól, pieprz

-Surówka

z marchwi i jabłka

-  marchew

-   jabłko

- oliwa z oliwek

- sól

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

Czwartek 08.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki kukurydziane na mleku  (płatki kukurydzane,mleko 3,2%, ).

Kanapki:

- pieczywo mieszane –  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze,woda

-masło (śmietanka pasteryzowana)

-Szynka laurowa

szynka wieprzowa, wywar z ziół, sól, azotan sodu.

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata owocowa (herbata owoce leśne, cukier)

Winogron

 

Zupka krem z cukinii z groszkiem ptysiowym

- cukinia, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki , sól ,pieprz

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii),

Groszek ptysiowy  jaja świeże, mąka pszenna typ 550,margaryna 80% olej rzepakowy w płynie, sól

 

Gołąbki  z ryżem i kaszą jęczmienna

-łopatka wieprzowa, ryż, kasza jęczmienna , kapusta biała,  cebula, marchew, pietruszka, koper, olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz

Sos pomidorowy

- pomidory w puszce

(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy),  masło (śmietanka pasteryzowana, śmietana 18 % (śmietanka ,kultury bakterii , mąka pszenna , sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

Piątek 09.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Posiłek

Płatki owsianena mleku  (płatki owsiane, mleko 3,2%,).

Kanapki:

- pieczywo mieszane –  mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze,woda

Pasta jajeczna

- twaróg (mleko , kultury bakterii)

-masło (śmietanka pasteryzowana)

- jajka

- rzodkiewka

- szczypiorek.

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier)

Jabłko

Zupka ogórkowa

- ogórki kiszone, marchew, pietruszka, ziemniaki, por, czosnek, koper, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

- jogurt naturalny ( żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pieczywo razowe

mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 

 

Panierowany łosoś

 filety z łososia , panier sypki (mąka pszenna,  drożdże, olej słonecznikowy, sól, przyprawy, (papryka, kurkuma)), olej rzepakowy,  skrobia ziemniaczana, sól. Może zawierać śladowe ilości skorupiakówselera, gorczycy.

- ziemniaki

Surówka 

z kapusty pekińskiej marchewki i jabłka

-kapusta pekińska

- marchewka

-jabłko

- oliwa z oliwek,sól

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna aronia, śliwka, cukier

Poniedziałek 12.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kakao naturalne na mleku (kakao, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane

- Woda, mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

- masło (śmietanka pasteryzowana)

Pasta z tuńczyka

- twaróg (mleko, kultury bakterii), sól,

- tuńczyk w oleju

 tuńczyk (ryba), olej sojowy, sól

- ogórek kiszony

- szczypiorek.

Herbata owocowa (herbata owoce leśne, cukier).

Mus owocowy

bez dodatku cukru

Ciasteczko biszkoptowe mąka pszenna ,jajakurze, olej rzepakowy, cukier, sól, naturalny aromat waniliowy

 

Zupka krem z zielonego groszku

- zielony groszek, ziemniaki ,marchew, pietruszka, por, natka pietruszki, sól, pieprz

- jogurt naturalny z mleka, żywe kultury bakterii)

-masło (śmietanka pasteryzowana)

Grzanki

Skład: mąka pszenna typ 500,woda,drożdze,margaryna sól, cukier,(kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa.

Kotlet jajeczny

- jajka, cebula ,bułka pszenna ,mąka pszenna ,olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz.

- ziemniaki

Surówka

 z selera naciowego, marchewki  i jabłka   

- marchewka

-seler naciowy

- jabłko

- oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

Wtorek 13.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kawa zbożowa na  mleku (kawa zbożowa, mleko 3,2 %, cukier).

Kanapki:

- pieczywo mieszane – Woda, mąka szenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

-masło (śmietanka pasteryzowana)

-ser żółty (mleko pasteryzowane, sól,  żywe kultury bakterii mlekowych

- rzodkiewka

- pomidor

- szczypiorek

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

 

Banan

Zupka fasolowa

-  marchew, pietruszka, fasolka szparagowa, seler, ziemniaki, natka pietruszki, kasza manna ,sól, pieprz,

- jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 

Polędwiczka duszona w jarzynce

- polędwica wieprzowa, cebula, marchew , pietruszka ,czosnek koper,  papryka czerwona

 liść laurowy, ziele angielskie

 sól, pieprz

- Kasza jęczmienna

- Surówka

marchew z pomarańczą

- marchew

- pomarańcza

- oliwa z oliwek

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

Środa 14.09.2022  r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki owsiane na mleku  (płatki owsiane, mleko 3,2%).

Kanapki:

Bułeczka pszenna

mąka pszenna typ 500,woda,drożdze, sól, (kwas tłuszczowy pochodzenia roślinnego),mąka sojowa

-masło (śmietanka pasteryzowana)

-Szynka Bracka szynka wieprzowa, sól, glukoza mieszanka przypraw

- papryka czerwona

- szczypiorek.

Herbata z cytryną  (herbata, cytryna, cukier)

Gruszka

Barszczyk czerwony

- burak ćwikłowy,por, marchew, pietruszka,czosnek,  ziemniaki, koper,sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

-  jogurt naturalny (mleko,  żywe kultury bakterii)

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 

Kasza jaglana na mleku z musem owocowym i bitą śmietaną

(kasza jaglana,mleko 3,2 %,

- śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana ,cukier

zmusem

jabłkowo – gruszkowym

-jabłko

-gruszka

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier

 

 Czwartek 15.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Płatki ryżowe na mleku (płatki ryżowe), mleko 3,2%)

Kanapki:

- pieczywo mieszane

- Woda, mąka pszenna750,mąka żytnia 720.sól,drożdze

 - masło (śmietanka pasteryzowana, barwniki- karoten)

- ogórek świeży

- pomidor

- szczypiorek.

Herbata owocowa (herbata malina, cukier).

Nektarynka

Rosołek warzywny z ryżem

 ćwiartka z kurczaka, marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki ,sól ,pieprz.

-ryż.

 

Spaghetti  mięsem w sosie pomidorowym

-łopatka wieprzowa,makaron (mąka makaronowa pszenna)

Sos pomidorowy

(pomidory całe, sok pomidorowy, sól, regulator kwasowości, kwas cytrynowy),  masło (śmietankapasteryzowana)

- marchewka, pietruszka ,cebula,

czosnek,  olej rzepakowy rafinowany, sól, pieprz

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka , cukier.

 

 Piątek 16.09.2022 r.

Posiłek

Śniadanie I

Śniadanie II

Obiad I danie

Obiad II danie

Kasza manna na mleku z malinami (kasza manna z pszenicy ,mleko 3,2%).

- malina

Kanapki:

- chałka drożdżowa

 mąka pszenna typ ,mleko ,margaryna cukier kryształ ,jaja świeże ,drożdże ,sól.

- masło (śmietanka pasteryzowana)

- Dżem niskosłodzony Łowicz: ( owoce truskawka, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny,  regulatory kwasowości kwas cytrynowy

Herbata z cytryną (herbata, cytryna, cukier).

Jabłko ,

seler naciowy

Zupka kalafiorowa

- kalafior, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, sól, pieprz

- jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii)

- masło (śmietanka pasteryzowana).

Pieczywo razowe

- woda ,Mąka żytnia 2000,maka żytnia 720,mąka pszenna 750,sól,drożdze

 Ryba po Grecku

- filet z miruny ( ryba)

- cytryna ,koperek, masło (śmietanka pasteryzowana).

Warzywa na parze

- brokuł, cukinia, marchewka ,    pietruszka, sól, pieprz.

- oliwa z oliwek

- Ziemniaki

Kompot

mieszanka owoców

wiśnia, porzeczka czarna ,aronia, śliwka, cukier


1.Posiłki zawierają minimalną ilość soli i cukru;

2.Dzieci dostają na żądanie wodę niegazowaną do picia przez cały dzień;

3. Lista alergenów znajduje się na tablicy informacyjnej;

4.Zastrzega się możliwość zmian jadłospisu ze względu na frekwencję

 5.Jadłospis ułożony dla dzieci zdrowych bez przeciwwskazań;

 

 

 

O nas

Miejskie Przedszkole Nr 11
ul. Kraszewskiego 1
37-500 Jarosław
dyrekcja(at)mp11.jaroslaw.pl
sekretariat(at)mp11.jaroslaw.pl